Portrettengalerij in Liemerije

Van 12 januari tot en met 12 april exposeert de fotokring 44 portretten van markante inwoners uit de regio in verpleeghuis Liemerije in Zevenaar. Het is het resultaat van een project dat in het jubileumjaar van de club (de fotokring bestond in 2012 vijftig jaar) uitgevoerd is.

Ivo Scholten neemt met Ans Knapen (midden) en Rie Jacobs van de tentoonstellingscommissie van Liemerije de tentoonstelling door.
Ivo Scholten neemt met Ans Knapen (midden) en Rie Jacobs van de tentoonstellingscommissie van Liemerije de tentoonstelling door.

De portretten zijn in 2012 onder de titel ‘Liemers portret’ in de weekendeditie van De Gelderlander te zien geweest. Met uitzondering van de zomermaanden werd iedere week door afwisselend Ivo Scholten, Piet Derksen, Ton Nijhuis, Ina Kotterman, Wim Peters, Herman Vreman, Leo Wouters, Fred Sparreboom en Jan Dannenberg een portret gemaakt.

Er is voor gekozen om eens niet de overbekende personen uit De Liemers op de foto te zetten. De charme van de serie die in De Liemerije hangt is dat het ‘gewone’ inwoners laat zien, die in hun eigen gemeenschap toch bij veel mensen bekend zijn. Ze zijn ongedwongen in hun eigen omgeving vereeuwigd.

Ina Kotterman, secretaris van Fotokring De Liemers, trad op als coördinator naar de redactie van De Gelderlander. Zij zegt over dit project: “Het was voor de fotografen een bijzonder leuke ervaring om zo maar spontaan mensen in De Liemers te fotograferen. De gefotografeerde mensen waren enthousiast en werkten graag mee aan Liemers portret”.

Een andere deelnemer, Ivo Scholten, verwoordt het zo: “Ik, als amateurfotograaf, ben absoluut niet bekend met het begrip deadline. Eén maal in de zeven weken werd er van mij een goed Liemers portret verwacht. Ik gaf mijzelf de opdracht om mensen hiervoor op straat aan te spreken en dan ter plekke een portret te maken. Zo simpel als dit klinkt, zo moeilijk vond ik dit”. Hij vervolgt: “Hoe selecteer je mensen op straat? En als je dan iemand ziet die voor je gevoel en geschikte kandidaat is moet je diegene aanspreken en uitleggen waarom je er een foto van wilt maken en moet je ze ook nog uitleggen dat het portret ook in de Gelderlander kan komen. Kan komen, want ik maakte van meerdere mensen een portret als ik aan de beurt was. Dat was ook wel nodig want door de spanning die het met zich meebracht vond ik lang niet alle portretten geschikt voor de krant. Je krijgt hierdoor wel meer waardering voor de ‘echte’ krantenfoto’s”.

De tentoonstelling is tijdens openingstijden (op maandag tot en met vrijdag dagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 9.30 tot 20.30 uur) van Liemerije voor iedereen toegankelijk. Het adres is Hunneveldweg 12 in Zevenaar (bij het ziekenhuis).

Ans Knapen van de tentoonstellingscommissie van Liemerije in gesprek met Ton Nijhuis en Wim Peters. Rechts op de foto Ivo Scholten die de laatste foto heeft uitgelijnd.
Ans Knapen van de tentoonstellingscommissie van Liemerije in gesprek met Ton Nijhuis en Wim Peters. Rechts op de foto Ivo Scholten die de laatste foto heeft uitgelijnd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *