Lomografie workshop

Ton Nijhuis en Aad Slingerland geven op zaterdag 21 mei een workshop Lomografie. Zij zullen de leden aan het werk zetten met deze speelse manier van fotograferen.

Lomografie is vernoemd naar de Lomo LC-A (Lomo Compact Automaat), een inferieure Russische kleinbeeldcamera die door een stel Oostenrijkers op vakantie “ontdekt” werd. Zij raakten enthousiast over de speelsheid waarmee je er, ongehinderd door techniek, foto’s mee kon maken.

Een Lomo CA camera uit 1989.
Een Lomo CA camera uit 1989.

In 1992 richtten ze in Wenen de Lomographische Gesellschaft op. Zij ontketenden een rage die nog steeds voortduurt.  Eerst verkocht de Lomographische Gesellschaft zelf Lomo camera’s, later lieten ze ook andere goedkope fototoestellen maken in Rusland en China.

Wikipedia omschrijft Lomografie als volgt: “Het motto van Lomografie is “Don’t think, just shoot!” Lomografie heeft derhalve een nonchalante, terloopse manier van fotograferen: vaak zonder te kijken, vanuit de heup en zonder na te denken. Het doet er niet toe of de foto nu scherp of bewogen is, onder- of overbelicht of dat er vignettering optreedt”.

Kijk hier voor de Nederlandse Lomografie-website.