Fotograaf des Vaderlands

Op 18 april verwelkomden we reportagefotografe Ilvy Njiokiktjien, die als eerste de eretitel Fotograaf des Vaderlands draagt. De veelvuldig onderscheiden Utrechtse fotografe presenteerde haar werk vol verve tijdens een bijeenkomst die De Liemers voor de afdeling Gelderland-Zuid van de Fotobond organiseerde.
Het hele jaar zal de Fotograaf des Vaderlands nog van zich laten horen. In Zevenaar gaf ze een voorproefje van een serie waar ze het hele jaar aan wekt in opdracht van stichting Fotoweek. Ze probeert in een jaar tijd honderd verjaardagen vast te leggen. Een deel van de serie zal van 1 september tot en met 13 oktober te zien zijn bij fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen.

Ruim zeventig fotoliefhebbers waren afgekomen op de presentatie die Ilvy Njiokiktjien op 18 april hield bij Fotokring De Liemers. Zij kregen enthousiaste verhalen en top fotowerk voorgeschoteld.

20130420-235903.jpg
ilvy Njiokiktjien bij aanvang van haar presentatie in gesprek met Jan Dannenberg en Ton van Vroonhoven
In zijn opening verwelkomde voorzitter Jan Dannenberg de Utrechtse fotograaf, die door de uitverkiezing tot eerste Fotograaf des Vaderlands in de afgelopen week enorm in de belangstelling is komen te staan. Jan memoreerde dat Ilvy ondanks haar jeugdige leeftijd al heel veel prestigieuze prijzen in de wacht heeft gesleept.

Eén van die prijzen, een eerste prijs bij World Press Photo, gaf haar internationale bekendheid. Ilvy ging uitgebreid in op deze foto en andere beelden uit de reportage die zij maakte in een Zuid-Afrikaans jeugdkamp. Zij vertelde uitgebreid over haar ervaringen, de vasthoudendheid die nodig was om in het kamp binnen te komen en haar eerste multimedia-experimenten die zij er met schrijvend journalist Elles van Gelder uitvoerde. Dat resulteerde in de multimediapresentatie Afrikaner Blood. Ook over andere series, zoals over Keniase heksenmeisjes kon zij enthousiast vertellen.

De avond verliep heel geanimeerd en er was veel interactie tussen Ilvy Njiokiktjien en het publiek. Zij vertelde over techniek, compositie, verwerven van opdrachten, het vaak lange wachten op de juiste actie en het werken voor landelijke en internationale kranten en persbureaus. Ook hoe haar foto’s in tijdschriften geplaatst zijn liet zij tijdens haar presentatie zien. Zij kan inmiddels The New York Times, NRC en Der Spiegel tot haar opdrachtgevers rekenen.

De boeiende avond, die door verkeersdrukte wat te laat begon (tip van Ilvy: “kom altijd ruim op tijd”) maar tot na elven duurde, werd gehouden in het kader van de Lezingencyclus van de afdeling Gelderland-Zuid van de Fotobond.

20130421-000201.jpg
Voorzitter Jan Dannenberg overhandigt bloemen aan Ilvy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *