UA-171140605-1

Bijzondere metamorfoses


Als bijzondere activiteit, buiten het reguliere programma om, ging de Fotokring donderdag 1 maart naar de film. Het was een suggestie van een van de leden om de prijswinnende documentaire ‘Visages Villages’ te gaan zien. Met een delegatie van 24 personen was het goed druk in het Zevenaarse Filmhuis.
De keuze voor deze film was niet toevallig. ‘Visages Villages’ had nadrukkelijk een fotografisch thema. De 88-jarige cineaste Agnès Varda en de 33-jarige fotograaf-kunstenaar JR (zijn identiteit blijft mistig en zijn ogen verborgen achter een permanent gedragen zonnebril) ondernamen een fotografische reis langs achtergebleven min of meer verlaten plekken op het Franse platteland.
Met hun project (bewoners en passanten werden gefotografeerd en de foto’s werden op een enorm formaat opgeplakt op schuren, fabrieken, muren, watertorens en stapels zeecontainers) brachten zij enthousiasme en leven terug. Soms maar voor even, want de aangeplakte foto’s kunnen door weersinvloeden soms al na een dag verdwenen zijn. Maar een serveerster in een kleine plaats was gedurende meer dan een maand de heldin van het dorp. Het waren bijzondere metamorfoses die de twee kunstenaars lieten zien, waarbij het bijzonder was te ervaren welke verbinding fotografie kan leggen.

Visages, Villages won dit jaar op het filmfestival van Cannes de L’Oeil d’Or voor Beste Documentaire en ook de publieksprijs in Toronto. De documentaire werd door Vrij Nederland bestempeld als ’een van de liefste films van het jaar’ en ging in première tijdens IDFA 2017.
Voor de leden van de fotokring was het een mooie inspiratie.

Geef een antwoord

18 − negen =