UA-171140605-1

Ton van Vroonhoven exposeert in Coda

we-was-here-20Gedurende zeven weken, van 9 oktober tot 30 november, exposeert Fotokring De Liemers lid Ton van Vroonhoven in de Coda-bibliotheek in Apeldoorn. Onder de titel “We was here” zijn 22 foto’s te zien die hij maakte op oude industrieterreinen in het Duitse Roergebied.

Over de expositie zegt hij: “De afbouw van zware industrie in de zeventiger en tachtiger jaren leidde tot het in onbruik raken en verval van immense industriecomplexen in het Duitse Roergebied.
Op de voormalige bedrijfsterreinen is de grote lichamelijke inspanning die mijnwerkers en staalarbeiders moesten leveren soms nog voelbaar. Werkend in hitte en kou, bij hels geluid en met enorm mechanisch geweld werden in mijnen steenkolen gedolven en in hoogovens en staalfabrieken halffabrikaten en eindproducten gemaakt.”

Na sluiting van deze bedrijven trad verstilling in; arbeiders waren er niet meer, de machines raakten verroest, onkruid schoot op. Hierdoor ontstond een eigen vorm van schoonheid. De zware installaties zijn ontworpen op robuustheid en doelmatigheid. Maar in combinatie met het patina van roest, verweren van kleur, roetvegen, kleine beschadigingen en subtiele lichtwerking krijgen ze toch een zacht en weemoedig stemmend beeld.

Ook deze schoonheid is vergankelijk gebleken. Fabriekscomplexen worden steeds meer opgeknapt en als evenementencomplex of innovatiebroedplaats gebruikt: “De woeste schoonheid van verval raakt daarmee op de achtergrond en maakt plaats voor nep-romantiek. Er onstaat een geïdealiseerd beeld van een industrieel complex dat aansluit bij begrippen als loft, loungen, docklands, innovatieve startups.”

In deze ruim twintig beelden van Ton van Vroonhoven onder de noemer “we was here” is de schoonheid van het verval nog heel goed zichtbaar.

Foto van Ton van Vroonhoven te zien in de Coda-bibliotheek

Foto van Ton van Vroonhoven te zien in de Coda-bibliotheek

Geef een antwoord

18 − zestien =