Workshop lange sluitertijden – wat heb je nodig

Op 19 april geven Herman Vreman en Ton van Vroonhoven een workshop lange sluitertijden. Daarmee wordt aangesloten op de presentatie van de Arnhem fotograaf Wilco Dragt op 5 maart, die deze techniek veel toepast. Voor de workshop heb je een paar dingen nodig:

  • een camera waarvan je de sluiter onbeperkt open kunt zetten (een bulb-stand dus)
  • een stevig statief
  • een draadontspanner
  • een ND filter, bij voorkeur een 10 stops grijsfilter

flevolandDe letters ND staan voor neutraal density ofwel in goed Nederlands ‘Neutraal Grijs’. Zo’n filter houdt licht tegen waardoor je sluitertijd langer wordt. Het getal achter ND geeft aan hoeveel licht tegengehouden wordt.
Er is wat verwarring over de waarde van een ND filter. B+W hanteert ND 110 voor een 10-stops filter, andere filterfabrikanten ND 10 of juist ND 1000, weer andere 3.0 density. Vraag dus expliciet om een 10-stops filter. Dat brengt de hoeveelheid licht met een factor 1.000 terug.
Met een ND filter wordt de sluitertijd die je zonder filter meet verlengd. Je kunt de nieuwe tijd opzoeken in een tabel of gebruik maken van een speciale app op een smartphone, zoals de App Slower Shutter app voor iPhone. Je vindt deze voor $ 0,99 in de App store van Apple. Voor Android kun je de gratis ND Filter Calculator gebruiken.

We gebruiken de handleiding uit het blad Zoom die je hier kunt aanklikken.

sonsbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *