UA-171140605-1

Fascinerend betoog over “mislukkingen” in fotografie

Onder de titel “De schoonheid van de mislukking” hield fotograaf en docent Rens Horn op 6 maart een inspirerend verhaal voor de fotokring.
In zijn presentatie gaf hij talloze voorbeelden van “foto’s met een vlekje” die een grote zeggingskracht hebben. Daarbij liep hij de hele fotogeschiedenis door, waarbij hij refereerde aan bekende beelden, aan zijn eigen praktijk als freelance docent in onder andere oude fototechnieken, maar ook aan zijn opleiders aan academie St. Joost in Breda.

Rens gaf een fantantische inkijk in minder bekende vormen van fotografie en in technieken die fotografen toepassen om bijzondere beelden te maken.
Zo ging hij in op een foto die Ed van der Elsken maakte in Hongkong, waarbij hij de contactdrukken liet zien van een gewone situatie èn de uiteindelijke dramatische afdruk die Van der Elsken ervan maakte. Ook de buitengewone onderwerpbenadering van fotografen die oude foto’s bijna op wetenschappelijke wijze herfotograferen kwam langs, naast experimenten met pinhole camera’s en het werk van een Tsjechische fotograaf die zijn eigen camera’s bouwde van wc-rolletjes, karton en elastiek. 
En passant nam hij daguerrotype, het negatiefprocede van Fox Talbot, kalotypie en cyanotypie in zijn presentatie mee. En bekende namen als Robert 
Capa “if your photo is not good enough you’re not close enough”, Cas Oorthuys, Henri Cartier Bresson en de Japanse groep Provoke kwamen aan bod.
Wat duidelijk werd is dat er veel fotografische benaderingen mogelijk zijn en dat daar altijd mee geëxperimenteerd is: zo zagen we een mengeling van benaderingen, (toevals)treffers, fotogeschiedenis en Rens Horns eigen bezieling.

Meer over Rens Horn is te lezen op zijn website://www.rensomatic.nl/index.htm

Geef een antwoord

twee + zes =