UA-171140605-1

Club bereidt zich voor op Wereld Pinhole Dag

Met een uitstekend georganiseerde workshop ‘Pinhole Camera maken’ heeft de fotokring zich op 26 april voorbereid op de Wereld Pinhole Dag. Op die dag gaan wereldwijd fotografen met een ‘gaatjescamera’ op pad om op een ouderwetse manier de omgeving vast te leggen.
Een pinhole camera heeft geen lens, maar een klein gaatje waardoor licht op een gevoelige plaat valt. Ivo Scholten, die de workshop met Geert Leenders heeft voorbereid, memoreerde dat het principe al in de 13e eeuw is beschreven, maar het duurde nog tot de 19e eeuw voordat het beeld vastgelegd kon worden op fotografisch materiaal.

Ivo onderstreept wat essentieel is bij een gaatjescamera: het perfecte gat.

Ivo en Geert hebben veel tijd gestopt in het uitvogelen hoe je het beste een gaatjescamera kunt maken. Die kennis hebben ze overtuigend overgedragen aan hun medeclubleden. Twee zaken bleken essentieel: het maken van een perfect gat en het gebruik van het juiste materiaal om een gat in te maken. Dat bleken de bierblikken van Guinness te zijn, zo is proefondervindelijk vastgesteld.

De organisatoren Ivo Scholten (links) en Geert Leenders benadrukken het belang van Guinness voor een goede pinhole opname.

De workshop verliep geanimeerd. Op zaterdag 28 april wordt met de zelfgemaakte camera’s gefotografeerd in het centrum van Zevenaar. In hetzelfde weekend vindt ook de World Pinhole Day plaats.

Geconcentreerd aan het werk tijdens de pinhole workshop.

Geen reacties.